LAZANYA; BENİM ÇOK SEVDİĞİM VE SEVEREK YAPTIĞIM
ÇOK DOYURUCU BİR ANA YEMEK. TARİFİNE GELİNCE BİRAZ UZUN… YAPMAK İSTEYENLER
BUYURUN… :))
Malzemeler:
- 12 yaprak lazanya (sayı pişirme kabınızın büyüklüğüne göre değişebilir, ben Barilla lasagne kullandım). Haşlamadan borcama döşedim…
- 1 su bardağı kaşar peyniri
- Beşamel sos için:
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 4 yemek kaşığı kadar un (azar azar ekleyin, topaklanır fazla gelirse eklemeyi kesin)
- 4 su bardağı kadar süt (ayrandan biraz daha koyu kıvamda olacak, lazanyayı yumuşatması için normal beşamel sostan biraz daha sıvı olmalı)
- tuz, biraz karabiber
- Kıymalı harç:
- 300 gr. kıyma
- 1 büyük soğan
- 2 diş sarımsak
- 1 silme yemek kaşığı domates salçası
- 2 domates ,tuz, karabiber,pulbiber,sıvıyağ
Tarif
- Kıymayı biraz yağ ile kavurmaya başlayın.
- Suyunu bırakıp yarısını çektikten sonra yemeklik doğradığınız soğanları ekleyin.
- Soğanlar solduktan sonra salçayı ekleyip kavurun.
- Sarımsağını ekleyin.
- Küp küp doğradığınız domatesleri ekleyip domatesler pişene kadar ağzını kapatıp bekleyin.
- Domatesler piştikten sonra altını kapatın.
- Aynı anda beşamel sosu da hazırlayın.
- Tereyağını eritip çırpma teli ile karıştırarak unu ekleyip kısa bir süre kavurun.
- Un topak topak olursa sütü eklediğinizde de çözülmez, tereyağının içinde erimiş sıvı bir un kütlesi olması gerekir.
- Karıştırmaya devam ederek sütü azar azar ekleyin.
- Göz göz olana dek karıştırarak pişirin. Tuz ve karabiberi de ekleyin.
- Soğumaya başladıkça katılaşacağını da hesaba katarak çok koyu kıvamlı olmayan sosunuzu hazırlayın.
- Beşamel sos ve kıymalı iç sıcakken yemeğimizi hazırlayacağız ki lazanyalar yumuşasın, çünkü lazanyaları haşlamadan kullanacağız.
- Ben dikdörtgen borcam kullandım.
- Borcama bir kepçe beşamel sostan yayıp bir kat lazanya serin.
- Lazanyanın üzerine kıymalı içten ince bir kat olacak şekilde eşit olarak yayın.
- Onun üzerine tekrar bir kepçe kadar beşamel sostan dökün.
- Tekrar lazanya koyarak iç harç bitene kadar bu sırayla işlemleri tekrar edin.
- En üste bir kat lazanya serip sadece beşamel sosun kalanını dökün. Üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpiştirip fırına verin. Ben birazda kalan kıymalı içten serpiştirdim
- Kaşarlar kızarana kadar pişirin.
……… A F İ Y E T O L S U N…..